Bianca Muntean aduce titlul de Cluster Manager European al anului la Cluj-Napoca

Bianca Muntean, director al clusterului Transilvania IT, a primit din partea Comisiei Europene titlul de EU Cluster Manager of the Year 2019”. Premiul a fost acordat de Comisia Europeană și decernat în cadrul evenimentului de înalt nivel – European Clusters Conference 2019.

Competiția europeană a reunit manageri de clustere din toate țările europene, experți reputați în mecanismele de reprezentare specifice sistemului de cluster. În urma unei selecții în mai multe etape, clujeanca Bianca Muntean câștigând finala în care au intrat alți doi experți nominalizați pentru premiu,  Maria Hollander, manager al clusterului Paper Province din Suedia și Lubos Komarek, manager al clusterului Nanoprogress din Republica Cehă.

Bucuria cea mai mare pe care acest premiu o aduce comunității noastre vine din recunoașterea calității proiectelor realizate de noi, de bunele practici pe care le-am propus și mai ales de acest ”model de Cluj” despre care se vorbește din ce în ce mai mult în Europa, ca o dovadă a faptului că Europa de Est are un cuvânt de spus în viitorul clusterelor în spațiul Comunitar. Crearea unui ecosistem funcțional și dinamic, care să reușească să își reprezenite interesele specifice în același timp cu dezvoltarea de relații de colaborare și interconectare se dovedesc a fi atuu-rile Clujului. Acest premiu este, în mod cert, o recunoaștere a tuturor eforturilor depuse în ultimii ani de întreaga noastră comunitate. Sunt onorată de votul și încrederea acordate prin obținerea acestui statut din partea Comisiei Europene. Aplaud eforturile tuturor candidaților și aștept cu nerăbdare să ne unim forțele pentru promovarea clusterelor la nivel european. Abordarea de tip eco-sistem si nu ego-sistem este cea pe care o vom aplica în perioada următoare. Vom reveni pe parcursului următorului an cu noutăți despre proiectele și activitățile noastre.” a declarat Bianca Muntean.

Bianca Muntean este unul din cei mai activi vectori de promovare ai cooperării trans-sectoriale din regiunea Nord-Vest și ai prezenței României la masa internațională de discuții pe teme legate de tehnologie și resursa umană implicată în cercetare-dezvoltare și inovare. Totodată, se implică activ în comunitatea pe care o reprezintă prin participarea în proiecte-cheie precum Digital City, eHealth/Wellbeing, Robotică, în vederea atragerii de finanțări și investiții în domeniul inovării, precum și a susținerii proceselor de invoare în comunitate prin parteneriate cu administrația publică locală și universitățile clujene.

Unul dintre avantajele pe care le oferă acest titlu pentru comunitatea din care provine câștigătorul este posibilitatea de a promova Clujul, Transilvania și România, precum și Europa de Est și Sud-Est ca o zonă de importanță majoră pe plan global în domeniul tehnologiei informației și industriilor creative.

Plusul de vizibilitate, recunoașterea internațională a activității clusterului și a echipei sale de experți conturează cadrul propice pentru atragerea de proiecte locale în domeniul digitalizării și promovării inovării trans-sectoriale.

Cluj-Napoca este recunoscut la nivel național și european ca fiind „Capitala Clusterelor din România”, deoarece aici se află și funcționează Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, care cuprinde: Clusterul Transilvania IT , Clusterul Mobilier Transilvan, Agrotransilvania Cluster, Clusterul de Energie din Transilvania și Clusterul de Industrii Creative. Aceste clustere colaborează trans-sectorial prin intermediul diverselor proiecte și inițiative naționale și europene, constituind motoarele Hub-ului de Inovare Digitală Transilvania.

Premiul „Cluster Manager al Anului din Europa” este oferit  prin competiție managerilor europeni de cluster, oferindu-le oportunitatea de a-și expune activitatea si proiectele de succes. Uniunea Europeană promovează prin această distincție excelența inițiativelor europene în domeniul clusterelor.

DG GROW  – Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene consideră că organizațiile de cluster joacă un rol-cheie în stimularea creșterii economice și a competitivității în Europa.

Premiul UE pentru Cluster Managerul Anului este organizat de echipa Observatorului European pentru Clustere și Schimbări Industriale, în colaborare cu Platforma Europeană de Colaborare în domeniul Clusterelor, unde se publică cererea de candidaturi.

Leave a Comment