2023: Cluj Innovation Year este un program multisectorial cu unicul scop de a sprijini dezvoltarea sustenabilității și a inovației în ecosistemul de afaceri din România.
Programul va include workshop-uri, sesiuni de formare, vizite de studiu, evenimente de împărtășire a bunelor practici, sesiuni de networking & matchmaking, tabără de inovare, toate dedicate sprijinirii companiilor românești din domeniile Digital Health, TIC și Industrie 4.0 pentru a-și crește competitivitatea, reziliența și a se extinde pe piețele internaționale.
Colaborarea cu ecosistemul norvegian va contribui direct la succesul programului planificat, fiind în concordanță cu Obiectivele Europene de Dezvoltare Durabilă: Sănătate&Îngrijire, ICT, Industrie 4.0.
2023: Cluj Innovation Year
Contributia Transilvania IT Cluster
Transilvania IT Cluster a fost fondat în 2013 și are în prezent peste 170 de membri - startup-uri, IMM-uri, companii mari, universități și reprezentanți ai administrației publice. Activitatea organizației se concentrează în jurul membrilor săi și al ecosistemului pe care îl reprezintă, răspunde nevoilor privind sprijinirea inovației, internaționalizării, transferului tehnologic, perfecționării și recalificării în rândul angajaților, generând valoare adăugată pentru aceștia, contribuind totodată la dezvoltarea comunității în Nord-vestul României prin digitalizare.
Transilvania IT Cluster este mandatat să abordeze cel mai bine interesele industriei IT în relație cu autoritățile locale, organismele regionale, Guvernul României, Parlamentul European, Comitetul European al Regiunilor și CE, făcând activități de lobby și advocacy la toate nivelurile menționate mai sus.
Activitățile noastre sunt organizate în jurul a 5 verticale: Industry 4.0, Digital Transformation, Smart City, Digital Health și Green Transition.
Transilvania IT Cluster lucrează constant la implementarea soluțiilor de digitalizare și transformare digitală pentru construirea ecosistemului regional. Astfel, în calitate de coordonator al The European Digital Innovation Hub din Transilvania, organizația își propune, ca direcție de dezvoltare pentru viitor, să contribuie activ la transformarea profundă a industriilor, astfel încât companiile să devină competitive și capabile să livreze noi tipuri de valoare bazate pe produse, servicii și inovații digitale.
Vizită de studiu în Norvegia
Pentru a promova colaborările transfrontaliere și schimbul de cunoștințe, membri și o parte din echipa Transilvania IT au luat parte la o vizită de studiu în Oslo, Norvegia. Această experiență captivantă a avut loc în cadrul proiectului "2023: Cluj Innovation Year", fiind finanțată de EEA and Norway Grants 2014-2021 și organizată cu sprijinul Collective Innovation.
Cluj Innovation Camp
Cea de-a cincea ediție Cluj Innovation Camp s-a desfășurat în perioada 13-15 octombrie la ABC Incubator, într-o atmosferă efervescentă, cu discuții interesante și idei inovatoare. Organizatorul evenimentului, echipa Transilvania IT Cluster, a adus la Cluj-Napoca 76 de specialiști și experți din 11 țări, reprezentând companii, organizații neguvernamentale, hub-uri de inovare digitală, universități, administrație publică, clusteruri, centre de cercetare și altele. Evenimentul este inclus în cadrul proiectului "Cluj Innovation Year 2023", finanțat de Granturile SEE și norvegiene 2014-2021.
Matchmaking
Eveniment de informare și matchmaking organizat de Transilvania IT Cluster în colaborare cu partenerii proiectului BOOST, care a reunit companii din Catalonia, Estonia, Bulgaria, Danemarca și zona de Nord-Vest a României pentru a explora oportunități de colaborare în domeniul Industriei 4.0 .
Evenimentul a fost conceput pentru a facilita conexiunile dintre organizațiile cluster și potențialii parteneri pentru a dezvolta consorții pentru programele Horizon Europe și I3 în domeniul Industriei 4.0.
Workshop-uri
5 workshop-uri online, cu scopul de a sprijini companiile în dezvoltarea abilităților de management al afacerilor și modelului de afaceri.
-
Coaching/Marketing pentru piețele internaționale competitive
-
Spații europene de date: cum vor putea companiile IT să profite de noile direcții strategice ale partajării datelor la nivel european
-
Cum pot companiile de tehnologie să participe la apelurile disponibile prin Horizon Europe și alte programe europene
-
Calculul, Raportarea și Reducerea Emisiilor de Carbon
-
Cum să încurajăm inovația în domeniul sănătății în cancer: perspective din ecosistemul norvegian