RODIH
RODIH este asociatia reprezentativa a DIH-urilor romanesti, care actioneaza ca un catalizator pentru inovare, dar si platforma pentru agenda de politici comune in randul DIH-urilor regionale din tara in relatie cu organismele publice locale, regionale, nationale si europene.
DESPRE RODIH
Asociatia RODIH a fost creata pentru a reprezenta Centrele de Inovare Digitala din Romania (Digital Innovation Hubs)
Digital Innovation Hubs sunt ecosisteme create cu obiectiv non-profit, care pot fi orchestrate de diverse tipuri de organizații și care au scopul de a oferi servicii companiilor, industriilor, start-up-urilor, instituțiilor și administrației publice în demersurile lor de transformare și inovare digitală
CONTEXT
Importanța digitalizării și a adoptării soluțiilor de transformare digitală și inovare au fost printre principalele subiecte dezbătute în ultima perioadă în Europa. Oportunitățile create prin utilizarea de tehnologii digitale noi s-au văzut mai ales în ultima perioadă, când am fost nevoiți să ne adaptăm unor condiții diferite și să ne bazăm pe unelte digitale de diverse feluri pentru a ne putea continua munca. Datele pentru România sunt însă îngrijorătoare. Ultimul raport DESI, arată că suntem printre țările cu performanțe slabe privind integrarea tehnologiilor digitale în economia națională. România este pe locul 26 din 28 în UE la capitolul digitalizare. Totodată, România se situează pe locul 27 între ţările UE în ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale de către companii. Totodată, IMM-urile din UE nu par să profite de toate avantajele oferite de digitalizare.
DESPRE CENTRELE DE INOVARE DIGITALĂ
Centrele de Inovare Digitală coagulează și orchestrează resursele de inovare și transformare digitală ale partenerilor din regiune, propun strategii care să integreze aceste capacități și capabilități și contribuie activ prin activitățile sale la transferul de cunoștințe și de tehnologii spre beneficiarii finali.
Ele acționează ca un punct de contact regional unic și consolidează ecosistemul de inovare. Sunt create pentru a spriijini industria din Europa să realizeze pașii necesari pentru a se transforma digital și pentru a fi pregătite pentru a face față competiției noii economii digitale. De asemenea DIH-urile oferă servicii de inovare, acces la programe variate de finanțare, formarea și dezvoltarea competențelor, necesare pentru a dezvolta și adopta tehnologii digitale. Centrele de Inovare Digitală sunt aliniate cu strategiile și documentele programatice ale Comisiei Europene, precum Noua Strategie pentru Industrie, Green Deal și Europa Digitală.
PROGRAMUL EUROPA DIGITALĂ
Centrele de inovare digitală care vor fi finanțate de noul program Digital Europe (2021-2027) vor primi statutul de European Digital Innovation Hubs (EDIHs). Centrele de inovare digitală vor juca un rol cheie în Cadrul financiar multianual european pentru 2021-2027 (Horizon Europe 2021-2027), fiind pilonul central pentru implementarea programului Europa Digitală.
Acestea vor ajuta la asigurarea unei utilizări largi și accesibilitatea la tehnologii digitale avansate în economie și societate de către întreprinderi și sectorul public.
Consiliul European a aprobat, în luna decembrie 2020, un buget total de 7,5 miliarde de euro al Programului Europa Digitală, României fiindu-i alocată suma de cca. 38,55 milioane euro pentru toată perioada de implementare a programului, respectiv 7 ani. Cu un buget de cca. 5,5 milioane euro, pe an România poate selecta un număr de minim 5 Centre de Inovare Digitală și un număr maxim de 10.
Rețeaua de centre de inovare digitală (European Network of Digital Innovation Hubs) va asigura cea mai largă acoperire geografică din întreaga Europa, cuprinzând peste 200 astfel de DIH-uri.